W chłodne ponure dni nic tak nie rozgrzewa i nie dodaje energii jak gorący domowy rosół. A żeby rozgrzał jeszcze mocniej wzmocniłam go aromatycznymi przyprawami i zrobiłam w nieco orientalnym stylu – z kolendrą, grzybami i limonką. Spróbujcie tego warzywnego cuda!
Składniki:
2,5 l wody
2 cebule (opalone na gazie lub w piekarniku)
kilka grzybów mun
pęczek natki pietruszki
3 marchewki
1 seler
kilka gałązek selera naciowego
4 liście laurowe
4-5 ziarenek pieprzu
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
kilka plasterków imbiru
3 goździki
1 gwiazdka anyżu
łyżeczka kurkumy
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
sól
papryczka piri piri (lub chili do smaku)
laska cynamonu
łyżeczka nasion kolendry
2 płaskie łyżki cukru brązowego
sok z połowy limonki
do podania
tofu
makaron ryżowy
świeża kolendra
warzywa i grzyby z bulionu
sezam lub czarnuszka
Wykonanie:
- Do zimnej wody wrzucamy umyte warzywa (nie obieramy) oraz*większość przypraw i całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 2 h aż powstanie aromatyczny bulion.
- Pod koniec gotowania dodajemy olej, *resztę przypraw tj. kurkumę, chili, pieprz, sól, sos sojowy oraz w całości pęczek pietruszki.
- Gotowy bulion podajemy z makaronem ryżowym i innymi dodatkami.