Wegański rosół w orientalnym stylu

W chłodne ponure dni nic tak nie rozgrzewa i nie dodaje energii jak gorący domowy rosół. A żeby rozgrzał jeszcze mocniej wzmocniłam go aromatycznymi przyprawami i zrobiłam w nieco orientalnym stylu – z kolendrą, grzybami i limonką. Spróbujcie tego warzywnego cuda!

Składniki:

2,5 l wody

2 cebule (opalone na gazie lub w piekarniku)

kilka grzybów mun

pęczek natki pietruszki

3 marchewki

1 seler

kilka gałązek selera naciowego

4 liście laurowe

4-5 ziarenek pieprzu

4-5 ziarenek ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

kilka plasterków imbiru

3 goździki

1 gwiazdka anyżu

łyżeczka kurkumy

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju

sól

papryczka piri piri (lub chili do smaku)

laska cynamonu

łyżeczka nasion kolendry

2 płaskie łyżki cukru brązowego

sok z połowy limonki

do podania

tofu

makaron ryżowy

świeża kolendra 

warzywa i grzyby z bulionu

sezam lub czarnuszka

Wykonanie:

  1. Do zimnej wody wrzucamy umyte warzywa (nie obieramy) oraz*większość przypraw i całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 2 h aż powstanie aromatyczny bulion.
  2. Pod koniec gotowania dodajemy olej, *resztę przypraw tj. kurkumę, chili, pieprz, sól, sos sojowy oraz w całości pęczek pietruszki.
  3. Gotowy bulion podajemy z makaronem ryżowym i innymi dodatkami.