Dla maluchówPrzekąskiSłodkościŚniadaniaWegetariańskie

Naleśniki z pomarańczami

Dziś zapraszam na lekkie, orzeźwiające śniadanie idealne na leniwy, wolny dzień. Naleśniki z twarogiem i dużą ilością pomarańczowego sosu. I choć zazwyczaj ciasto naleśnikowe robi się na oko, to spróbujcie je zrobić zachowując te proporcje! Naleśniki wychodzą idealnie puszyste, miękkie i po prostu niezwykłe. Zapraszam!

Składniki:

naleśniki (ok. 12 sztuk)

2 szklanki mleka

2 jaja

2 szklanki mąki

1 szklanka wody

2-3 łyżki oliwy

szczypta soli

sos pomarańczowy (wystarczy na 4 naleśniki)

50 g masła

łyżka miodu

sok z połowy pomarańczy

połowa pomarańczy pokrojona na cząstki 

nadzienie:

twaróg lub serek homogenizowany z jogurtem i miodem (lub puste naleśniki) oraz skórką z połowy cytryny

  1. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie (najlepiej mikserem). Naleśniki smażymy na beztłuszczowej patelni.
  2. Twaróg mieszamy z miodem, jogurtem oraz skórką i smarujemy naleśniki. Składamy na trójkąty.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem, dodajemy sok i kawałki pomarańczy (można również zetrzeć trochę skórki).
  4. Na ciepły sos układamy naleśniki, trzymamy na patelni kilka minut (dobrze jest je polać tym sokiem). Gotowe!

One thought on “Naleśniki z pomarańczami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *