Dla maluchówPrzekąskiSłodkościŚniadaniaWegetariańskie

Naleśniki z pomarańczami

Dziś zapraszam na lekkie, orzeźwiające śniadanie idealne na leniwy, wolny dzień. Naleśniki z twarogiem i dużą ilością pomarańczowego sosu. I choć zazwyczaj ciasto naleśnikowe robi się na oko, to spróbujcie je zrobić zachowując te proporcje! Naleśniki wychodzą idealnie puszyste, miękkie i po prostu niezwykłe. Zapraszam!

Składniki:

naleśniki (ok. 12 sztuk)

2 szklanki mleka

2 jaja

2 szklanki mąki

1 szklanka wody

2-3 łyżki oliwy

szczypta soli

sos pomarańczowy (wystarczy na 4 naleśniki)

50 g masła

łyżka miodu

sok z połowy pomarańczy

połowa pomarańczy pokrojona na cząstki 

nadzienie:

twaróg lub serek homogenizowany z jogurtem i miodem (lub puste naleśniki) oraz skórką z połowy cytryny

  1. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie (najlepiej mikserem). Naleśniki smażymy na beztłuszczowej patelni.
  2. Twaróg mieszamy z miodem, jogurtem oraz skórką i smarujemy naleśniki. Składamy na trójkąty.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem, dodajemy sok i kawałki pomarańczy (można również zetrzeć trochę skórki).
  4. Na ciepły sos układamy naleśniki, trzymamy na patelni kilka minut (dobrze jest je polać tym sokiem). Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *