Babka cytrynowa

Święta tuż tuż więc czas przetestować wypieki. U mnie tradycyjnie pojawi się babka, w tym roku w cytrynowej wersji. Jest bardzo delikatna, orzeźwiająca i mokra. Koniecznie wypróbujcie, szczególnie, że jej zrobienie to dosłownie kilkanaście minut.

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 20 dag stopionego masła
  • starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny (ja zawsze daję więcej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 2-3 łyżki wody
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

1. Całe jaja ubijamy z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę.

2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy powoli letnie masło, dodajemy sok i skórkę z cytryny.

3. Mieszamy delikatnie i wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piec w 170st ok. 80 minut.

4. Składniki na lukier mieszamy, polewamy ostudzoną babkę. Ozdabiamy.

Jeden komentarz do „Babka cytrynowa

Możliwość komentowania została wyłączona.