Święta tuż tuż więc czas przetestować wypieki. U mnie tradycyjnie pojawi się babka, w tym roku w cytrynowej wersji. Jest bardzo delikatna, orzeźwiająca i mokra. Koniecznie wypróbujcie, szczególnie, że jej zrobienie to dosłownie kilkanaście minut.
Składniki:
- 4 duże jaja
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 20 dag stopionego masła
- starta skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny (ja zawsze daję więcej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 2-3 łyżki wody
- 3-4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
1. Całe jaja ubijamy z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę.
2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy powoli letnie masło, dodajemy sok i skórkę z cytryny.
3. Mieszamy delikatnie i wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piec w 170st ok. 80 minut.
4. Składniki na lukier mieszamy, polewamy ostudzoną babkę. Ozdabiamy.
Jeden komentarz do „Babka cytrynowa”
Bardzo dobry artykuł.
Możliwość komentowania została wyłączona.