Uwaga, uwaga! Jeśli ktoś jest na diecie to niech lepiej nie przesuwa dalej. Tarta jest pyszna, ma chyba z milion kalorii, idealnie poprawia nastrój a przygotowując domowy solony karmel nie mogłam się powstrzymać od wyjedzenia resztek z garnka. W końcu święta są raz w roku!
Kruche ciasto (śr. 28cm):
- 2 szklanki mąki
- 150g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
- 1 żółtko
- 60g cukru pudru
- ok. 2-6 łyżek zimnej wody
Solony karmel:
- 250 ml śmietanki 30%
- 300g cukru
- 20g masła
- ok 1/2 łyżeczki soli morskiej
Ganache czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki 30%
- 1/4 szklanki cukru (lub mniej)
Wykonanie:
- Składniki na kruche ciasto zagniatamy, wkładamy do lodówki na ok 30 minut, następnie wykładamy spód i boki formy. Pieczemy ok 20 minut w 170 st do zarumienienia.
- Solony karmel: cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, trzymamy na wolnym ogniu i czekamy aż się rozpuści – nie używajcie łyżki, bo się karmel do niej mocno przyklei, najlepiej delikatnie potrząsać garnkiem aż cały cukier się rozpuści. Dolewamy stopniowo kremówkę ciągle mieszając, pod koniec dodajemy cukier puder i czekamy aż karmel nieco przestygnie.
- Ganache: śmietankę podgrzewamy do zagotowania, dodajemy kawałki czekolady i cukier puder, mieszamy do powstania jednolitego kremu.
- Na kruchy spód wylewamy karmel, na niego możemy dać np. orzechy laskowe (można pominąć), wstawiamy do lodówki aż trochę stężenie. Następnie wylewamy na wierzch ganache.
- Wkładamy do lodówki na kilka h aż tarta stężeje.
2 komentarze do „Tarta z solonym karmelem i czekoladą”
Ach i do tego kawa! No idealnie!
Chciałam zapytać, ile cukru pudru do solonego karmelu?
Możliwość komentowania została wyłączona.