Tarta z solonym karmelem i czekoladą

Uwaga, uwaga! Jeśli ktoś jest na diecie to niech lepiej nie przesuwa dalej. Tarta jest pyszna, ma chyba z milion kalorii, idealnie poprawia nastrój a przygotowując domowy solony karmel nie mogłam się powstrzymać od wyjedzenia resztek z garnka. W końcu święta są raz w roku!

Kruche ciasto (śr. 28cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 150g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 1 żółtko
  • 60g cukru pudru
  • ok. 2-6 łyżek zimnej wody

Solony karmel:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 300g cukru
  • 20g masła
  • ok 1/2 łyżeczki soli morskiej

Ganache czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki cukru (lub mniej)

Wykonanie:

  1. Składniki na kruche ciasto zagniatamy, wkładamy do lodówki na ok 30 minut, następnie wykładamy spód i boki formy. Pieczemy ok 20 minut w 170 st do zarumienienia.
  2. Solony karmel: cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, trzymamy na wolnym ogniu i czekamy aż się rozpuści – nie używajcie łyżki, bo się karmel do niej mocno przyklei, najlepiej delikatnie potrząsać garnkiem aż cały cukier się rozpuści. Dolewamy stopniowo kremówkę ciągle mieszając, pod koniec dodajemy cukier puder i czekamy aż karmel nieco przestygnie.
  3. Ganache: śmietankę podgrzewamy do zagotowania, dodajemy kawałki czekolady i cukier puder, mieszamy do powstania jednolitego kremu.
  4. Na kruchy spód wylewamy karmel, na niego możemy dać np. orzechy laskowe (można pominąć), wstawiamy do lodówki aż trochę stężenie. Następnie wylewamy na wierzch ganache.
  5. Wkładamy do lodówki na kilka h aż tarta stężeje.

2 komentarze do „Tarta z solonym karmelem i czekoladą

Możliwość komentowania została wyłączona.