BezglutenoweNA TALERZUPrzekąskiŚniadaniaWegetariańskie

JAK ZROBIĆ NAJLEPSZE GOFRY WYTRAWNE?

Z czym kojarzą mi się gofry? Z wyjazdem nad morze i budkami, w których brało się je na wynos mega słodkie, pełne owoców, bitej śmietany lub dżemu. Kiedyś je uwielbiałam i choć sentyment pozostał, nie przepadam już tak mocno za nimi, bo są dla mnie za słodkie. Mimo wszystko miłość do gofrów tkwi we mnie nadal i robię je często w domu – na śniadanie czy deser w różnych wariacjach: owsiane, pszenne, z jajkiem czy bez, z twarożkiem i konfiturą, z masłem orzechowym czy mozarellą i szpinakiem. Do gofrów pasuje absolutnie wszystko! Zastępują mi nieraz pieczywo i są pyszną odmianą!

Przepis robię zazwyczaj na oko – ciasto może być dość rzadkie – takie nawet jest lepsze bo ładne rozlewa się po gofrownicy. Dlatego obserwuj je i w razie potrzeby lekko rozrzedź mlekiem lub wodą albo odwrotnie: zagęść odrobiną mąki.

szklanka mleka (zwykłe lub roślinne)

niepełna szklanka mąki (dowolnej – choć nie polecam z jaglanej, daje gorzki posmak)

jajko (nie lubisz lub nie możesz jeść jajek – po prostu pomiń)

szczypta soli

łyżka oleju

ROBIMY CIASTO! Wariantów mamy kilka:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki lub blendera z końcówką do ubijania (tak najlepiej). Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę.
  2. Wszystkie składniki (oprócz białka jaja) wrzucamy do miski i łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki, białko ubijamy osobno ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy pianę do reszty i delikatnie za pomocą szpatułki łączymy składniki ze sobą.
  3. Opcja bez jajek – po prostu łączymy mąkę z mlekiem i olejem. Ciasto również się ładnie upiecze.

Z CZYM JEŚĆ WYTRAWNE GOFRY?

  1. SZPINAK I MOZARELLA (do gotowego ciasta wrzuć pokrojone liście szpinaku i kawałki mozarelli – takie ciasto z dodatkami wylewasz na gofrownicę i czekasz aż całość się zapiecze)
  2. FETA I SUSZONE POMIDORY – j.w.
  3. SZYNKA I SER ŻÓŁTY – j.w.
  4. HUMMUS LUB INNE PASTY KANAPKOWE- świetny dodatek do gofrów! Możesz skorzystać w moich ulubionych. Do tego na wierzch sałata, pomidor czy inne ulubione warzywa!
  5. SEREK NATURALNY LUB SMAKOWY – możesz użyć gotowego serka lub stworzyć własny np. miksując twaróg z suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką!
  6. QUACAMOLE – zgnieć awokado widelcem, dodaj trochę drobno skrojonej cebuli, wyciśnij ćwiartkę limonki, dodaj chili, soli i pieprzu. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi i świeżą kolendrą!

Jak widzisz wariantów na najlepsze gofry jest mnóstwo bo wszystko do nich pasuje! Także nie ma się co ograniczać – próbujcie różnych możliwości 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *