
Oj rzadko pojawiają się u mnie mięsne dania, ale raz na jakiś czas przyrządzam coś prostego. Przed wami szybki, kolorowy obiad, który nie wymaga wiele pracy, a smak jest wspaniały!
podudzia z kurczaka
łyżka oleju
sok z połowy pomarańczy
łyżeczka miodu
łyżeczka papryki wędzonej
sól, pieprz
szczypta chili
dodatki: pomidorki, plastry pomarańczy, cebule, czosnek
Wykonanie:
- Kurczaki myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym.
- Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso.
- W formie żaroodpornej układamy kurczaki, plastry pomarańczy, cebule i czosnek.
- Całość pieczemy ok 40 minut (pomidorki wrzucamy ok 10 minut przed końcem pieczenia)
- Podajemy z ryżem, kaszą lub dorzucamy do pieczenia ziemniaki lub inne warzywa.