BezglutenoweDania główneDla aktywnychNA TALERZU

KURCZAKI W OSTREJ MARYNACIE Z POMARAŃCZĄ

Oj rzadko pojawiają się u mnie mięsne dania, ale raz na jakiś czas przyrządzam coś prostego. Przed wami szybki, kolorowy obiad, który nie wymaga wiele pracy, a smak jest wspaniały!

podudzia z kurczaka

łyżka oleju

sok z połowy pomarańczy

łyżeczka miodu

łyżeczka papryki wędzonej

sól, pieprz

szczypta chili

dodatki: pomidorki, plastry pomarańczy, cebule, czosnek

Wykonanie:

  1. Kurczaki myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym.
  2. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso.
  3. W formie żaroodpornej układamy kurczaki, plastry pomarańczy, cebule i czosnek.
  4. Całość pieczemy ok 40 minut (pomidorki wrzucamy ok 10 minut przed końcem pieczenia)
  5. Podajemy z ryżem, kaszą lub dorzucamy do pieczenia ziemniaki lub inne warzywa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *