ZIELONY MAKARON Z PESTO I BROKUŁEM

Lubicie zielone warzywa? Ja bardzo! Ale jeśli nie jesteście ich fanami, to w takim daniu łatwo je przymycić i smakują świetnie w połączeniu z pesto i świeżym parmezanem.

pesto:

garść orzechów laskowych/migdałów

garść świeżej bazylii

4 łyżki oliwy

sok z ćwiartki cytryny

ząbek czosnku

szczypta chili

sól, pieprz

dodatki:

kawałek brokuła

papryczki poblano

makaron tagliatelle

oliwa do smażenia (lub łyżka masła)

kawałek parmezanu

Wszystkie składniki na pesto miksujemy ze sobą. Makaron gotujemy razem z brokułem (ja wrzuciłam do jednego garnka z osoloną wodą) al dente. Na tłuszczu podsmażamy papryczki, lekko posolone – aż zmiękną i się zarumienią. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, podajemy z brokułem, papryczkami i tartym parmezanem.