
Lubicie zielone warzywa? Ja bardzo! Ale jeśli nie jesteście ich fanami, to w takim daniu łatwo je przymycić i smakują świetnie w połączeniu z pesto i świeżym parmezanem.
pesto:
garść orzechów laskowych/migdałów
garść świeżej bazylii
4 łyżki oliwy
sok z ćwiartki cytryny
ząbek czosnku
szczypta chili
sól, pieprz
dodatki:
kawałek brokuła
papryczki poblano
makaron tagliatelle
oliwa do smażenia (lub łyżka masła)
kawałek parmezanu
Wszystkie składniki na pesto miksujemy ze sobą. Makaron gotujemy razem z brokułem (ja wrzuciłam do jednego garnka z osoloną wodą) al dente. Na tłuszczu podsmażamy papryczki, lekko posolone – aż zmiękną i się zarumienią. Ugotowany makaron mieszamy z pesto, podajemy z brokułem, papryczkami i tartym parmezanem.