MALINOWE „SERNICZKI” Z KASZY MANNY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

2 szklanki mleka sojowego

8 łyżek kaszy manny

1 łyżka oleju kokosowego lub innego

ksylitol/syrop klonowy/miód – do smaku, u mnie jakieś 4 łyżki

garść malin mrożonych

łyżeczka ekstraktu waniliowego

sok z połowy cytryny

pół tabliczki białek czekolady

Wykonanie:

  1. Do garnka wlewamy mleko sojowe oraz dodajemy olej, wanilię, słodzik i sok z cytryny (dzięki niej mleko się zetnie na sernik).
  2. Gdy mleko się zagotuje wsypujemy kaszę mieszając trzepaczką.
  3. Pod koniec wrzucamy lekko rozmrożone maliny i całość mieszamy – można zblendować, ale maliny pod wpływem ciepła się rozwalą.
  4. W wersji bardziej kalorycznej do ciepłej masy wrzucamy kostki czekolady i czekamy aż się rozpuści – gdy chcemy lżejszy deser to czekoladę sypiemy tylko po wierzchu (kilka kostek).
  5. Całość masy przekładamy do małej formy (ok 20cm) i wstawiamy do lodówki na kilka h aż zastygnie, lub przekładamy do ładnych szklanek lub kieliszków tworząc małe deserki.