BezglutenoweNA TALERZUSłodkościWegańskieWielkanoc

MAZURKI NA OWSIANYM SPODZIE Z WANILIOWYM KREMEM I DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI

Powiem tyle – te mazurki to prawdziwa petarda! Są cudowne nie tylko na Wielkanoc, ale śmiało można je robić gdy na szybko najdzie nas ochota na coś słodkiego, bo są banalne w przygotowaniu. Smak kremu czy nawet składniki na spód możecie śmiało zmieniać – rodzynki można zastąpić daktylami, orzechy laskowe innymi ulubionymi, a krem można zrobić z nutą cytryny czy kakao. Z podanych propozycji wyjdzie jedna duża lub 4 mniejsze tarty.

Spód

szklanka płatków owsianych (ja użyłam firmy Janex)

pół szklanki orzechów laskowych

3 łyżki wiórków kokosowych

pół szklanki rodzynek

szczypta soli

szczypta cynamonu

1 łyżka kakao

3-4 łyżki syropu klonowego

ok. 1/4 szklanki oleju kokosowego

krem:

300 g mleczka kokosowego

3 łyżki syropu klonowego

1 łyżka ekstraktu z wanilii

1 łyżka + 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka agaru

dodatkowo: dżem porzeczkowy lub inny lekko kwaśny, borówki amerykański, bratki jadalne

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do malaksera i miksujemy. Wykładamy spód i boki formy (ja użyłam silikonowych) i dajemy na kilka minut do lodówki.
  2. Na spód smarujemy warstwę dżemu z czarnej porzeczki.
  3. Wszystkie składniki na krem umieszczamy  w garnku i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie odkładamy na chwilę do ostygnięcia i wylewamy na posmarowany dżemem spód.
  4. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Dekorujemy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *