Przeglądałam lodówkę by pozbyć się resztek warzyw i tak oto powstał jeden z najlepszych wegetariańskich gulaszy jakie zrobiłam! Łap przepis na gar tego rozgrzewającego cudeńka.
Składniki:
2-3 łyżki oliwy
1/4 kapusty białej (niedużej)
1 cebula
2-3 zabki czosnku
2 gałązki selera naciowego
1 passata w butelce
szklanka wody lub bulionu
2 łyżki papryki wędzonej
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka curry
1 łyżka tymianku
1 szklanka gotowanej ciecierzycy (mozna z puszki ale gotowana z lisciem laurowym lepiej smakuje)
pół szklanki mleka migdałowego
ok 2 garsci marchewki z groszkiem z mrozonki
0,5 łyzeczki chili
sól – do smaku
parmezan do posypania
Wykonanie:
- Na oliwie smażymy cebule pokrojona w kostke, potem dodajemy czosnek pokrojony w plasterki wraz z plastrami selera i przyprawami – trzymamy na malym ogniu aż całość sie lekko zarumieni.
- Wrzucamy poszatkowana kapuste, wlewamy pomidory i wodę – calosc gotujemy powoli az warzywa zmiekna.
- Pod koniec wrzucamy marchewke z groszkiem i ugotowana cieciorke oraz mleko migdalowe – dusimy powoli ok 10 – 20 minut. Najlepiej smakuje posypane parmezanem.