Wegetariański gulasz z kapustą i marchewką

Przeglądałam lodówkę by pozbyć się resztek warzyw i tak oto powstał jeden z najlepszych wegetariańskich gulaszy jakie zrobiłam! Łap przepis na gar tego rozgrzewającego cudeńka.

Składniki:

2-3 łyżki oliwy

1/4 kapusty białej (niedużej)

1 cebula

2-3 zabki czosnku

2 gałązki selera naciowego

1 passata w butelce

szklanka wody lub bulionu

2 łyżki papryki wędzonej

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka curry

1 łyżka tymianku

1 szklanka gotowanej ciecierzycy (mozna z puszki ale gotowana z lisciem laurowym lepiej smakuje)

pół szklanki mleka migdałowego 

ok 2 garsci marchewki z groszkiem z mrozonki

0,5 łyzeczki chili

sól – do smaku

parmezan do posypania

Wykonanie:

  1. Na oliwie smażymy cebule pokrojona w kostke, potem dodajemy czosnek pokrojony w plasterki wraz z plastrami selera i przyprawami – trzymamy na malym ogniu aż całość sie lekko zarumieni.
  2. Wrzucamy poszatkowana kapuste, wlewamy pomidory i wodę – calosc gotujemy powoli az warzywa zmiekna.
  3. Pod koniec wrzucamy marchewke z groszkiem i ugotowana cieciorke oraz mleko migdalowe – dusimy powoli ok 10 – 20 minut. Najlepiej smakuje posypane parmezanem.