Składniki (2 porcje)
cebula
4 ząbki czosnku
2 cukinie
2 pomidory malinowe
sól, szczypta chili
łyżeczka cukru
świeży koperek (garstka)
ok 1/3 szklanki śmietanki 30%
3 łyżki oliwy
2 piersi z kurczaka
Wykonanie:
- Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony lub wyciśnięty czosnek oraz kawałki kurczaka. Podsmażamy na małym ogniu.
- Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i miksujemy na sos.
- Podsmażonego kurczaka zalewamy pomidorami, dusimy całość wolno aż woda odparuje. Następnie doprawiamy, dodajemy śmietankę i całość trzymamy jeszcze na ogniu aż sos zgęstnieje.
- Cukinię ścieramy obieraczką do warzyw na paski, wrzucamy do gorącego sosu na kilka minut żeby delikatnie zmiękła.
- Ja podałam z podsmażonymi na maśle kwiatami cukinii i nasturcją.