Makaron z cukinii, z kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki (2 porcje)

cebula

4 ząbki czosnku

2 cukinie

2 pomidory malinowe

sól, szczypta chili

łyżeczka cukru

świeży koperek (garstka)

ok 1/3 szklanki śmietanki 30%

3 łyżki oliwy

2 piersi z kurczaka

Wykonanie:

  1. Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojony lub wyciśnięty czosnek oraz kawałki kurczaka. Podsmażamy na małym ogniu.
  2. Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i miksujemy na sos.
  3. Podsmażonego kurczaka zalewamy pomidorami, dusimy całość wolno aż woda odparuje. Następnie doprawiamy, dodajemy śmietankę i całość trzymamy jeszcze na ogniu aż sos zgęstnieje.
  4. Cukinię ścieramy obieraczką do warzyw na paski, wrzucamy do gorącego sosu na kilka minut żeby delikatnie zmiękła.
  5. Ja podałam z podsmażonymi na maśle kwiatami cukinii i nasturcją.