Składniki (4 solidne porcje)
1,5 l kefiru
4 jaja ugotowane na miękko (jeśli wolisz możesz ugotować na twardo)
1 pęczek botwinki
2 ogórki gruntowe
mały pęczek rzodkiewek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek kopru
sól i pieprz
oliwa
ziemniaki ugotowany do podania (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Na kilku łyżkach oliwy (lub masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojone liście i łodygi botwinki. Zostawimy do ostygnięcia.
- Rzodkiewki wraz z buraczkami ścieramy na grubych oczkach, ogórka bez skórki kroimy w kosteczkę.
- Do naczynia wrzucamy wszystkie warzywa, zarówno podsmażone jak i świeże, zalewamy zimnym kefirem, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym koperkiem.
- Zupę podajemy z jajkiem i ziemniakami. Przechowujemy w lodówce.