Najlepszy chłodnik z botwinki

Składniki (4 solidne porcje)

1,5 l kefiru

4 jaja ugotowane na miękko (jeśli wolisz możesz ugotować na twardo)

1 pęczek botwinki

2 ogórki gruntowe

mały pęczek rzodkiewek

1 łyżeczka soku z cytryny

1 cebula

2 ząbki czosnku

pęczek kopru

sól i pieprz

oliwa

ziemniaki ugotowany do podania (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Na kilku łyżkach oliwy (lub masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojone liście i łodygi botwinki. Zostawimy do ostygnięcia.
  2. Rzodkiewki wraz z buraczkami ścieramy na grubych oczkach, ogórka bez skórki kroimy w kosteczkę.
  3. Do naczynia wrzucamy wszystkie warzywa, zarówno podsmażone jak i świeże, zalewamy zimnym kefirem, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym koperkiem.
  4. Zupę podajemy z jajkiem i ziemniakami. Przechowujemy w lodówce.