Najlepsze drożdżowe jagodzianki

To przepis, które zawsze mi wychodzi, robię z niego precle, makowce, bułeczki a tym razem postawiłam na jagodzianki!

Składniki: (ok 10 sztuk)

0,5 kg mąki

szklanka mleka

50 g cukru

25 g drożdży świeżych

jajko

75 g masła

łyżeczka soli

dużo jagód, min. pół kg

trochę cukru do ich obtoczenia

Kruszonka:

70 g mąki

50 g cukru

50 g masła

Wykonanie:

  1. Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, masłem, 4 łyżkami mąki i drożdżami do rozpuszczenia masła.
  2. Zostawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia (pod ściereczką).
  3. Resztę składników mieszamy, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h (dobrze przykryć kocykiem).
  4. Jagody zasypujemy cukrem wedle uznania, z ciasta urywamy kawałki, lepimy kule, spłaszczamy (w rękach lub wałkiem), do środka dajemy sporo jagód i zawijamy na bułeczki.
  5. Składniki na kruszonkę mieszamy i zagniatamy w rękach.
  6. Na wierzch byłek sypiemy kruszonkę (*wcześniej możemy posmarować bułkę roztrzepanym jajkiem).
  7. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  8. Pieczemy 15 – max 20 minut aż się zarumienią.