
To przepis, które zawsze mi wychodzi, robię z niego precle, makowce, bułeczki a tym razem postawiłam na jagodzianki!
Składniki: (ok 10 sztuk)
0,5 kg mąki
szklanka mleka
50 g cukru
25 g drożdży świeżych
jajko
75 g masła
łyżeczka soli
dużo jagód, min. pół kg
trochę cukru do ich obtoczenia
Kruszonka:
70 g mąki
50 g cukru
50 g masła

Wykonanie:
- Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, masłem, 4 łyżkami mąki i drożdżami do rozpuszczenia masła.
- Zostawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia (pod ściereczką).
- Resztę składników mieszamy, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h (dobrze przykryć kocykiem).
- Jagody zasypujemy cukrem wedle uznania, z ciasta urywamy kawałki, lepimy kule, spłaszczamy (w rękach lub wałkiem), do środka dajemy sporo jagód i zawijamy na bułeczki.
- Składniki na kruszonkę mieszamy i zagniatamy w rękach.
- Na wierzch byłek sypiemy kruszonkę (*wcześniej możemy posmarować bułkę roztrzepanym jajkiem).
- Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
- Pieczemy 15 – max 20 minut aż się zarumienią.