Makaron z grzybami w sosie śmietanowym

Sezon na grzyby w pełni więc lecimy z szybkim, mega prostym przepisem na makaron.

Składniki (2 porcje)

cebula

3-4 ząbki czosnku

około łyżka masła i 4-5 łyżek oliwy

solidna garść grzybów (ja lubię ich sporo dawać)

łyżeczka tymianku

sól, pieprz do smaku

ok 1/3 szklanki śmietanki 30%

parmezan (ile lubisz)

makaron (u mnie pappardelle) – ok 100 g

garść koperku

Wykonanie:

  1. Na maśle i oliwie smażę pokrojoną w pióra cebulę, po 2-3 minutach dodaję pokrojone grzyby i całość smażę na złoto.
  2. Pod koniec wciskam czosnek, doprawiam.
  3. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.
  4. Do grzybów wlewam śmietankę i na wolnym ogniu mieszam aż zgęstnieje. Dodaje starty parmezan, kilka łyżek wody z makaronu, gorący makaron i ścieram kawałek parmezanu.
  5. Całość mieszam, na koniec dodaje świeży koperek.
  6. Gotowy makaron jeszcze posypuje parmezanem, bo parmezanu nigdy dość.
  7. Smacznego!