Kotleciki jaglane z indykiem, tymiankiem i suszonymi pomidorami
***
Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają !
Tak proste danie zachwyciło już niejedno podniebienie. Kotleciki są bardzo sycące, jest to zasługa kaszy jaglanej, uważanej za jedną z najzdrowszych kasz. Ma niewiele skrobi i dużo łatwo przyswajalnego białka. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej ! Oprócz tego, że jest lekkostrawna posiada także szereg właściwości leczniczych. Jest pomocna przy niedokrwistości i mam działanie antywirusowe. Wysoka zawartość witaminy E i lecytyny korzystnie wpływa na pamięć, koncentrację oraz obniża poziom poziom cholesterolu.
Składniki:
(na 6 średnich kotletów)
pół szklanki kaszy jaglanej
ok. 150 g mielonego mięsa z piersi indyka
kilka suszonych pomidorów
garść szczypiorku
tymianek
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Kaszę przepłukujemy na sitku gorącą wodą aż woda stanie się przeźroczysta.
2. Do gotującej się wody (1 szklanka) wsypujemy kaszę, gotujemy około 15-20 minut na małym ogniu, nie mieszamy.
3. Ostudzoną kaszę mieszamy z indykiem.
4. Dodajemy przyprawy do smaku, zieleninę i suszone pomidory drobno pokrojone.
5. Formujemy kotleciki.
6. Smażymy na małej ilości tłuszczu lub (jest to najzdrowsza opcja) pieczemy w piekarniku ok 10-15 minut w 180 st.
Wartość odżywcza:
(dla całej porcji)
437 kcal
białko 38 g
tłuszcz 6 g
węglowodany 62 g
Jeden kotlecik to tylko ok. 72 kcal !