Lokalizacja, 35-614, Rzeszów, Polska
+48 533536876
smuklewidelce@gmail.com

O MNIE

Cześć!

Nazywam się Justyna Porowska i jestem fotografem kulinarnym. Tak, po kilku latach poznawania tej cudownej dziedziny, spędzeniu setek godzin przed obiektywem aparatu – dziś mogę o sobie tak powiedzieć. Większości tego co potrafię nauczyłam się sama, metodą prób i błędów i uparcie drążyłam temat, by jak najlepiej zrozumieć i poznać tajniki fotografii kulinarnej.

Jak to się zaczęło?

Z wykształcenia jestem polonistką i inżynierem technologii żywności. Kochając jednocześnie pisanie i jedzenie postanowiłam w 2015 roku założyć bloga kulinarnego. Jeszcze wtedy nie wiedziałam co chce robić w życiu, ale marzyłam o tym, by znaleźć zajęcie, które będzie mnie ekscytować i da szansę rozwoju. I tak się stało – pokochałam blogowanie i tematykę żywieniową. Niedługo potem dostałam się do ogólnopolskiego programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, który zmienił całkowicie moje życie. Zostałam edukatorem żywieniowym i przez rok szkoliłam personel rzeszowskich przedszkoli oraz rodziców – uczyłam ich prawidłowych zasad żywienia. Wiele wtedy się nauczyłam o sobie a pozytywny odzew ze strony moich kursantów dał mi kopa do podjęcia dalszych kroków! Zaczęłam organizować warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych – co robię zresztą do dziś. Nieodłącznym elementem mojej pracy jest blog – to na nim dzielę się wiedzą i ciekawymi przepisami. Chciałam, aby umieszczane na nim zdjęcia oddawały charakter potraw, pobudzały kubki smakowe i zwyczajnie zachęcały czytelników!

Początki fotografii

Pierwsze zdjęcia wrzucane na bloga były robione nieco po omacku. Wydawało mi się, że coś wiem, jednak nieco się pomyliłam. Nie miałam pojęcia o stylizacji, nie potrafiłam ujarzmić światła. Pewnego dnia w sieci natrafiłam na fotografkę kulinarną Kingę Błaszczyk – Wójcicką. Pojechałam do niej do Warszawy na cały dzień nauki – od tego momentu zmieniło się wszystko. Zaczęłam rozumieć ten rodzaj fotografii, zakupiłam książki, nowy obiektyw, statyw i każdego dnia ćwiczyłam. I wreszcie odkryłam, że cały proces gotowania – zdobienia – fotografowania to coś, co oprócz warsztatów kocham najbardziej. Odnalazłam moją, długo poszukiwaną, pasję! Zrozumiałam, że aby robić piękne zdjęcia jedzenie wcale nie potrzeba profesjonalnego studia, najdroższego sprzętu i kilkuletnich studiów. Trzeba mieć ciekawość, cierpliwość i po prostu chcieć! 

Dziś

Mój upór się opłacił. Każde kolejne zdjęcia były coraz lepsze a ja sama poczułam się na siłach, by dzielić się moją wiedzą z innymi. Kiedy w tym roku spełniło się moje ogromne marzenie i poleciałam na Sycylię w gronie entuzjastek fotografii kulinarnej, by uwieczniać tamtejsze uprawy cytrusów i oliwek uświadomiłam sobie, że niczego innego w życiu robić nie chcę. Kocham fotografię kulinarną całym sercem i mam nadzieję, że również Ciebie zarażę tą miłością 🙂

Wierzę, że każdy z nas ma w sobie jakiś ukryty talent i wystarczy podjąć mały krok, by go w sobie odkryć. Jestem szczęśliwa, że na swojej drodze spotkałam osoby, dzięki, którym odważyłam się iść za głosem serca. Dziś prowadzę własną firmę – uczę innych odkrywać piękno jedzenia i uwieczniać je na klimatycznych fotografiach. I z doświadczenia wiem, że nie warto tracić wielu lat na popełnianiu podstawowych błędów – z chęcią pokażę ci moje i podpowiem jak ich uniknąć. Dzięki temu twoja droga do odkrywania swojej pasji będzie krótsza i znacznie przyjemniejsza.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *